Rafael Vinhal je nejstarším synem Alfonsa a Marcélie a je klíčovou postavou v rodinném podniku, který se zabývá pěstováním a zpracováním kávy. Jako člen třetí generace farmářů na rodinné farmě, se Rafael stal zodpovědným za komerční rozvoj farmy a značky Vinhal. Jedním z jeho hlavních projektů je přímý export kávy, což je novinka pro Brazílii, která funguje hlavně na bázi kávového monopolu a výkupních kooperativ.
Historie rodiny Vinhalů je pevně spjata s kávou a začíná před více než padesáti lety, kdy Rafaelův dědeček, známý jako "Seu Zico", zasadil první kávová semínka na pozemcích, na kterých dnes stojí farmy Vinhal Cafés Artesanais. Od roku 2007 se Vinhalovi zaměřili na pěstování výběrové kávy a zvyšování její kvality, což je podtrženo získáním certifikací Rainforest Alliance, 4C a Certifica Minas.