Bombe station a naše Etiopie
Už pár týdnů máte možnost u nás ochutnat dvě novinky z Etiopie, země původu však není to jediné, co sdílejí.
Obě naše etiopské kávy pochází z malé, ale kávově velmi významné oblasti Sidama v jihozápadní části Etiopie. Obě kávy jsou produktem menších farmářů, kteří se starají o své malé farmy ve vysoké nadmořské výšce až 2100 metrů na úpatí pohoří Bombe. Byla to právě horší dostupnost v horách, která dala podnět ke vzniku stejnojmenné promývací stanice, kde byly také obě naše kávy zpracovány.
Promývací stanici Bombe založil kávový nadšenec Asefa Dukamo společně se svou rodinou. Stanice první roky sbírala mix káv od farmářů z celého širokého okolí, což se samozřejmě na výsledné chuti projevilo. Byla to sklizeň v roce 2017, kdy poprvé Asefa a jeho tým zpracovali každou kávu z konkrétní oblasti zvlášť, a byl to rok 2018, kdy jejich kávy začali opravdu ukazovat svůj potenciál. Dnes jsou na stanici dováženy třešně ze tří konkrétních oblastí pohoří Bombe.
Naturální Etiopie pochází z okolí vesnice Keramo. Třešně byly po vytřídění sušeny na vyvýšených postelích za častého obracení po dobu tří až čtyř týdnů. Díky naturálnímu zpracování má tato káva plnější tělo, díky čemuž se skvěle hodí na espresso i do mléčných nápojů, zároveň je ale velmi ovocná a květinová, proto ji doporučujeme vyzkoušet také na filtrované přípravy. V chuti můžete poznat jahody s mascarpone, ostružiny a bezinkový sirup.
Naše druhá Etiopie je promytá a pochází z okolí vesnice Shantawene. Je velmi tradičním reprezentantem etiopských káv díky své čajové a jemné chuti a květinovým tónům. Doporučujeme převážně na filtrované přípravy, kde můžete cítit meruňky, hroznové víno, Earl Grey a fialky.
My jsme si zamilovali obě, co vy?