Nejlepší je káva ihned po pražení – částečně MÝTUS i PRAVDA
Zatímco dříve se doba trvanlivosti, natož uplynulá doba od termínu pražení, příliš neřešila, poslední dobou se čím dál častěji setkáváme s dotazy, kdy je nejlepší kávu po pražení konzumovat. Názory se mohou lišit, nicméně především záleží na tom, jak kávu preferuje samotný konzument.
Čerstvě pražená káva (tedy max. 3 dny stará) je stále v procesu, kdy se z ní postupně vylučuje oxid uhličitý. Díky tomu může chuť kávy působit svíravě a „ostře“. Čerstvost kávy se také projevuje při její přípravě, kdy se namletá káva mnohem více nafukuje, což především při přípravě espressa může výrazně změnit recept.
Obvykle se doporučuje začít kávu konzumovat zhruba 5.-7. den od data pražení, kdy si zrnka „sednou“. Především u káv vhodných na přípravu filtrů je toto stáří ideální. Na espresso je možné použít i kávu o něco starší, ideálně do měsíce od pražení.