Objevitelská edice - Kolumbie La Correa
V novém roce k nám dorazila další káva do naší objevitelské edice - specialita z Kolumbie od farmářky Marisol Ñañez. Poměrně mladá farma byla založena panem Olivierem - otcem Marisol. Tomu se z původní čtvrtiny hektaru podařilo postupným skupováním malých pozemků od různých majitelů farmu rozšířit na dnešních 11ha, ze kterých 2ha tvoří přírodní rezervace. Zbylých 9ha je zasvěceno kávě a stará se o ně celá rodina Marisol. O svou plantáž se rodina vždy starala s velkou pečlivostí a péčí a díky tomu společně s příznivými podmínkami a kvalitní půdou, si La Correa vytvořila dobré jméno. Jejich kávy jsou jemné a vyvážené se střední až vyšší aciditou s citrusovými a květinovými tóny.
V kávovém prostředí byla Marisol vychovávána od malička, proto si také ke kávě vypěstovala obrovskou vášeň. Jako zdatná ochutnávačka obdržela hodnocení Q grader a zkušenosti nabrala i v mezinárodní firmě Caravela. Co ji ale na pěstování kávy baví nejvíce, je experimentování se zpracováním. U každé své kávy testuje proces prodloužené fermentace před i po očištění zrnek a hledá ideální recept, který zajistí nejlepší a nejstabilnější chuťový výsledek.
Tato káva prošla takzvanou dvojitou fermentací. Zrnka byla po sběru vytřízena a naložena na 36 hodin do sudů (noc-den-noc). Následně byla zrnka zbavena vrchní slupky v promývacím stroji, dužina však byla ponechána. Po zbavení slupky prošla zrnka druhým kolem fermentace trvajícím 24 hodin a poté zbavena zbytku dužiny. Následně byla zrnka za častého obracení sušena. Metoda dvojité fermentace je v této oblasti Kolumbie čím dál tím více populární. Jelikož vysoká vlhkost v Kolumbii způsobuje, že při volbě naturálního zpracování zrnka před dostatečným vyschnutím často hnijí, je tento proces ideálním řešením. Prodloužená fermentace poskytne kávě podobně ovocnou a plnou chuť, jako by poskytla právě naturální metoda. Naše káva je díky tomuto postupu krásně šťavnatá a ovocná s jemnou sladkostí. My jsme v ní našli tóny pomerančového květu, liči a karamelizovaných hrušek a zkrátka nás zcela okouzlila.
Nejlepší však bude, když se přesvědčíte sami :)
Přejeme Vám dobrou chuť!