Tipy na domácí kávovary - nejlahodnější espresso zvládnete připravit i doma
Znáte to – každý den do práce se zastavíte ve své oblíbené kavárně, prohodíte pár slov s baristou, který už přesně ví, jakou kávu máte nejraději, a spokojeně odcházíte vstříc pracovní náplni. Mnozí z nás si však raději vychutná kávu v klidu a teple domova a jejich rituálem je být sám sobě baristou a s přípravou kávy si vyhrát, dokud nedosáhnou toho nejlepšího šálku. Obzvlášť v období ‚homeofficů‘ se zájem o domácí přípravu kávy rapidně zvýšil. V tomto článku se pokusíme shrnout hlavní body, na které se zaměřit při výběru domácího kávovaru a přípravě espressa na něm.
Jedno tlačítko na všechno - automatické kávovary
Plnoautomatické kávovary jsou především doménou kanceláří, ovšem v posledních letech si svou jednoduchostí našly uživatele i v domácím prostředí. Jejich výhodou je kromě velmi malé uživatelské náročnosti také kompaktnost – v jednom stroji máte vestavěný mlýnek i kávovar, což zároveň šetří na prostoru kuchyňské linky. Zapnutí a nahřátí takového stroje trvá zpravidla několik desítek sekund, svůj oblíbený nápoj tak připravíte opravdu do pár minut. Údržba také nezabere mnoho času. Většina kávovarů má zabudovaný systém automatických oplachů po zapnutí a vypnutí. Nádrž na vodu se doplňuje manuálně – výrazně se doporučuje používat filtrovanou či balenou vodu, nikoli kohoutkovou (náš test Jaká voda je vhodná pro domácí přípravu kávy? naleznete zde). Nádobu na použitý lógr a odkapávač se dá taktéž vyjmout a omýt. Pravidelně se poté doporučuje použít čistící tablety pro vnitřní část kávovaru kvůli případným usazeninám či zavápnění.
Jednoduché funkce nevyhoví každému
Je však nutno podotknout, že automatické kávovary nejsou vhodné pro někoho, kdo si s přípravou kávy chce vyhrát a získat z kávových zrnek maximum chuti a potenciálu. U automatů máte většinou velmi omezené funkce. Nastavení hrubosti mletí kávy lze u pokročilejších strojů malým kolečkem v mlýnku, ovšem tento systém nezaručí dokonale a konzistentně namletá zrnka. I nejjemnější mletí většinou vede k době extrakce espressa do 20 vteřin, přičemž ideální je čas mezi 25 a 30 vteřinami. Obzvlášť u výběrové kávy, která je zpravidla světleji pražená a v chuti ovocnější než italská káva, tak dochází k nevyvážené, často vodnaté chuti výsledného šálku. Člověk, který na výběrovou kávu není zvyklý, pak může hledat příčinu špatného espressa právě v surovině.
Nastavení hmotnosti namleté kávy, ze které se espresso extrahuje, se často provádí jedině výběrem síly kávy (nelze tedy nastavit přesnou gramáž). Také hmotnost výsledného nápoje lze ovlivnit jen částečně – po zmáčknutí tlačítka se skrz namletou kávu dostane předem nastavené množství vody, proto je výsledné espresso většinou mnohem větší než klasické z kavárny.
Je libo mléko?
Samostatnou kapitolou je také příprava káv s mlékem. Při koupi kávovaru je třeba se zamyslet nad tím, zda tuto funkci vůbec využiji. Funkce přípravy mléčných nápojů totiž každý stroj zdraží řádově o několik tisíc korun. Pokud je tato mašinka určena pro domácnost, kde se pije pouze černá káva, není třeba o tomto vylepšení vůbec uvažovat.
Pokud si ale chcete dopřát šálek kávy s teplou našlehanou mléčnou pěnou, rozlišují se dva hlavní typy automatických kávovarů – s nádobou na šlehání a napuštění mléka rovnou do šálku nebo se samostatnou tryskou, kde je příprava mléčné pěny v rukou uživatele. Integrovaný systém šlehání mléka v nádobce sice usnadní práci a automaticky připraví zvolený nápoj. Nicméně mléčná pěna nedosáhne nikdy takových kvalit jako při ručním šlehání a zpravidla se utvoří velký mléčný polštář na hladině. Samostatná tryska slouží k větší kontrole při tvorbě mléčné pěny a při troše zručnosti a samozřejmě praxe lze dosáhnout i velmi pěkného latté artu.
Shrnutí
Obecně se dá říct, že automatické kávovary jsou vhodné pro méně náročného ‚kávomilce‘, který nechce přípravou strávit mnoho času a jednoduše si chce vychutnat svůj oblíbený nápoj. Cena takových kávovarů se pohybuje od jednotek až po desítky tisíc korun v závislosti na funkcích, velikosti nebo vnitřního vybavení stroje. Z těch levnějších variant jsou často vyhledávané kávovary značky De’Longhi (např. Magnifica S nebo ECAM 23.460 S). Mezi dražší varianty zase patří automatické stroje značek Lelit nebo Jura, které jsou také často používané v kancelářských prostorech.
Z hlediska výběru kávy se hodí vybírat spíše chuťově plnější a čokoládovější zrnka. Z naší nabídky tak můžeme aktuálně doporučit Brazílii Vargem Alegre, která je pražena na přípravu sladkého espressa s tóny čokolády a medu.
Kdo si hraje, nezlobí – pákové domácí kávovary
Pokud se chcete v přípravě espressa posunout o pořádný kus dál, pořiďte si domů pákový kávovar s externím mlýnkem. Není třeba se bát, že budete muset nutně sáhnout hluboko do úspor. Samozřejmě dnešní profesionální kávovary, které lze vidět v kavárnách, dosahují cifer několika desítek i stovek tisíc korun. Jejich menší verze pro domácí využití však zákazníka finančně vyždímat nemusí.
Velikou výhodou pákových kávovarů je větší kontrola nad extrakcí espressa. Alfou a omegou je primárně dobrý mlýnek, díky kterému můžete upravovat hrubost mletí, dokud nedosáhnete perfektně vybalancovaného šálku. Kávovar pak zjednodušené slouží jako výdejník vody pod vysokým tlakem, který z namleté kávy dokáže získat maximum chuti. Kromě množství namleté kávy v páce se během extrakce sleduje čas a výsledná hmotnost nápoje, což lze sice u automatických kávovarů sledovat také, ale nelze to již příliš ovlivnit. Ideální velikost klasického espressa se uvádí okolo 20-25 ml (dvojitého tedy 40-50 ml). Poměr hmotnosti namleté kávy ku hmotnosti výsledného nápoje (tzv. Espresso Brew Ratio) se pohybuje mezi 1:2 až 1:2,5 a odvíjí se od typu připravované kávy, velikosti sítka v páce a v neposlední řadě vaší chuťové preferenci.
Tlak je základ
Na výběr správného pákového kávovaru si doporučujeme stroje dobře prostudovat. V obchodech můžou lákat velmi nízké ceny, klidně i od 3 000 Kč, nicméně nejlepší je si takový stroj nejprve vyzkoušet. Levnější stroje jsou často z velké části tvořeny plastem, což zapříčiní horší stabilitu při přípravě kávy a celkově znehodnotí výsledný požitek z přípravy. Dále se vyplatí sledovat tlak. Standardní tlak při přípravě espressa je 9 barů, komerční značky pro domácí využití mají tlak často vyšší (až 15 barů), což naopak znehodnotí chuť espressa. Nicméně většina kávovarů si během extrakce tento tlak neudrží a stejně se ve výsledku dostanou přibližně na oněch 9 barů. Pozor ovšem na ty, které tohoto tlaku nedosáhnou – znamená to, že nemají žádné nebo velmi slabé čerpadlo a tlak vody nemůže dosáhnout takové síly pro extrakci dokonalého espressa.
U pákových kávovarů na domácí využití je standardní výbavou přetlakové sítko, které má dvě dna (to spodní obsahuje pouze jednu dírku). Většinou jsou také uvnitř kolem dokola obehnané gumovým kroužkem, který usnadní tvorbu crémy. Na první pohled ideální, ovšem v první řadě je snem každého milovníka kávy vytvořit především vybalancovanou chuť espressa bez ohledu na tloušťku crémy, která mu spíš dodává na hořkosti. Přetlaková sítka mají tu nevýhodu, že zvýšeným tlakem čerpadla dochází k nerovnoměrnému rozložení proudu vody skrz namletou kávu a většinou se uvnitř puku vytvoří velká díra, kterou voda proteče (káva po stranách sítka se tak prakticky nevyextrahuje). Pokud si chcete dát na přípravě svého espressa opravdu záležet, dají se u jiných výrobců pořídit sítka nepřetlaková, se kterými si mnohem více vyhrajete a získáte o hodně lepší výsledek.
Jakou roli hraje teplota?
Zjednodušeně, velkou. Domácí kávovary nebývají dostatečně vybaveny možností nastavení teploty vody. Ideální teplota se pohybuje v rozmezí 90-96°C. Každá káva reaguje na určitou teplotu jinak a chuťové preference zde také hrají roli. Pokud chcete například kávu o něco ovocnější nebo spíš sladší a už jste vyzkoušeli snad vše, věřte, že se změnou teploty můžete ideálního výsledku dosáhnout.
Jak vybrat mlýnek?
V momentě, kdy jste vybrali pákový kávovar, začíná výběr druhý- ještě důležitější. A to výběr správného mlýnku. K dokonalé výsledné chuti espressa vám dokonce vyšší měrou přispěje právě mlýnek, než samotný kávovar. Proto se nebojte do mlýnku investovat. Chuť espressa vám to několikanásobně vrátí. Mlýnky k domácím kávovarům najdete obvykle ve dvou typech - krokové (nebo také stupňové) ( kdy nastavujete hrubost mletí krokem 1-10 (nebo obdobně)), nebo bezkrokové (bezestupňové) (hrubost nastavujete otáčením kolečka na mlýnku). Krokové nastavení může být jednodušší, ale s bezkrokovým mlýnkem dosáhnete rozhodně větší přesnosti a s vaším espressem si tam můžete dokonale pohrát. Pokud mlýnek používáte na espresso i na přípravu filtrované kávy a často to měníte, pak je lepší volba mlýnek krokový (například Macap M2M), kde velmi jednoduše mlýnek vrátíte na nastavení espressa a zase filtrované kávy. Pokud ale ve vaší domácnosti slouží mlýnek pouze na přípravu espressa, doporučujeme ten bezkrokový. Dobré zkušenosti máme například s Eureka Mignon Perfetto.
Další důležitý parametr mlýnku je šířka kamenů- čím širší kameny budou, tím rychleji se káva bude mlít. Na trhu jsou také mlýnky se sníženou hlučností. Například Eureka Mignon Silenzio je až o 20dB tišší než obdobné mlýnky této kategorie.
Pokud by vás napadlo, že nejlépe namelete kávu na ručním mlýnku a ještě na tom ušetříte, radíme vám, nedělejte to. Ruční mlýnky jsou vhodné na přípravu filtrované kávy. V ručním mlýnku nikdy nezajistíte dostatečně konzistentní jemné mletí a příprava espressa se nejen prodlouží vaší prací, ale také výsledek nikdy nebude tak dobrý.
Koupí pákového kávovaru a mlýnku to nekončí
Abyste měli přehled o hmotnostech, časech a dalších veličinách, které se při přípravě espressa sledují, je třeba doplnit baristickou výbavu. Základem je váha a tamper, který by měl průměrem sedět do daného sítka. Hodit se může také podložka pod tamper, knock-box a v případě šlehání mléčné pěny lattiéry.
Údržba, údržba, údržba
S pořízením pákového kávovaru se zvyšují nároky na čistotu a údržbu. Při přípravě každé kávy se z páky musí vyklepnout použitý lógr a očistit ji, aby byla zbavena všech zbytků a vlhkosti. Sprcha kávovaru se také před další extrakcí musí propláchnout. Po ukončení práce s kávovarem se kromě proplachu doporučuje vyčistit sprchu kartáčkem a použít chemii určenou na čištění kávovaru. Trysky na šlehání mléčné pěny se po každém použití ihned stírají čistým hadříkem a profouknou, aby vnitřní části nebyly zaneseny zbytky mléka.
Shrnutí
Pokud výsledná volba padne na některý z pákových kávovarů pro domácí použití, určitě není od věci zajít se také na základní kurz přípravy espressa. Dozvíte se zde, jak správně se strojem zacházet, jak díky němu získat z kávy co nejvíc a jak se o něj starat. Co se týče rozpočtu, existují levnější varianty kávovaru do 10 tisíc Kč (např. Gaggia Classic, De’Longhi Dedica), ale také dražší, které však mají pokročilejší mechanismus (Lelit MaraX, Rancilio Silva atd.).
Při výběru kávy se meze prakticky nekladou. Záleží hlavně na tom, jaké chutě od espressa očekáváte. Preferujete sladší kávy? Potom jistě neurazí třeba marcipánové Peru od Joela Marina. Nebo naopak dáváte přednost ovocnějším tónům? Kolumbie La Correa díky procesu prodloužené fermentace může být ta pravá káva.
Jde to i ručně
Na trhu se za poslední roky objevilo mnoho variant na přenosné ruční kávovary. Hodí se především pro cestovatele, kteří nechtějí být závislý na elektřině a rádi by si připravili silné espresso kdekoli. Dnes jsou tyto mašinky opravdu vymakané a šikovné ruce z nich dostanou velmi pěkně připravenou kávu. Ovšem s klasickými pákovými kávovary se příliš srovnat nedají, a to především z jednoho důvodu – tlak. Člověk nikdy nevynaloží tak vysoký a konzistentní tlak jako kávovar. Nástavce a sítka, která jsou součástí balení těchto ručních espressovačů, většinou dokážou vytvořit velmi slušné espresso s dostatečnou crémou, ovšem extrakce nikdy nebude dokonalá.
Pokud přemýšlíte o nějaké alternativní formě přípravy „espressa“, kterou si snadno zabalíte do batůžku, doporučujeme vyzkoušet klasický Aeropress. Tlak, který člověk vynaloží na přípravu takové kávy, je sice o hodně nižší než z kávovaru, šikovným receptem ale lze i tímto způsobem získat silný šálek kávy, velmi podobný espressu. Zjednodušeně je třeba kávu namlít velmi najemno, zalít ji menším množstvím vody a po krátkém čase (cca 30 sekund) stlačit do hrnku. Přesný recept je třeba si vyzkoušet. Nabízí se i varianty, kdy se zkusí například kovový filtr nebo více papírových na sobě. Každá maličkost výslednou chuť kávy ovlivní.
K mletí filtrované kávy můžeme doporučit mlýnky vhodné na filtrovanou kávu - od levnější varianty - Wilfy Swart, přes Eureku Mignon Filtro, Mignon Brew Pro nebo po univerzální tichý mlýnek Eureka Mignon Silenzio. Pokud chcete mít mlýnek i na cesty, můžete zvolit některou ruční variantu.
Pomohl Vám článek v rozhodování? Chtěli byste něco doplnit? Neváhejte nás kontaktovat na emailu kava@dos-mundos.cz