Jak správně skladovat výběrovou kávu
Káva, stejně jako jiná konzumovatelná surovina, má svou určitou trvanlivost a degraduje tím rychleji, čím déle je vystavena přístupu vzduchu. Jak ale docílit toho, aby nám vydržela co nejdéle a přitom si zachovala nejvyšší možnou kvalitu? Přečtěte si náš článek, který se zaměřuje nejen na trvanlivost kávy jako takové, ale také na možnosti a tipy na její uskladnění doma či na cestách.
Kdy je nejlepší kávu po pražení konzumovat
Na každém sáčku naší výběrové kávy se dočtete o minimální trvanlivosti kávy, která se v ní nachází. Odrazovým bodem je datum pražení. Konzumace čerstvě pražené kávy (tedy do 5-7 dní od pražení) se výrazně projevuje na chuti – káva může působit trochu svíravě a při polknutí zůstává na jazyku lehce pražená až pečená chuť. Tento vjem má na svědomí oxid uhličitý, který se „vypařuje“ v průběhu následujících dní po pražení a ovlivňuje výsledný dojem z kávy. I při její přípravě si lze všimnout, že se např. u filtrované metody vytváří na povrchu viditelné bubliny, což způsobuje právě tento plyn.
Viditelné bubliny při filtrování čerstvě pražené kávy (2.den od pražení)
Zároveň uvádíme, že nejlepší chuti dosáhnete při konzumaci do 30 dní od pražení. Do té doby zaručujeme nejvyšší kvalitu výrobku, výrazné aroma i vyváženou chuť. Nicméně pokud je balíček i po 30 dnech stále uzavřen ve stejném sáčku bez porušení, udrží si svou charakteristiku mnohem déle.
Minimální trvanlivost není totéž, co expirace
Ze zákona musí mít každý výrobek označenou alespoň minimální dobu trvanlivosti. U našich káv je uváděno 90 dní od data pražení. Znamená to, že do této doby by si káva měla zachovat veškeré chuťové charakteristiky, pokud je samozřejmě vhodně skladována. To znamená v suchém prostředí bez přístupu vzduchu a přímého slunečního záření. Při dlouhodobém přístupu vzduchu zrnka postupně oxidují, vytrácí se aroma a chuť se stává mdlejší a zemitější.
Po uplynutí oněch 90 dní rozhodně není potřeba vyhazovat zrnka do koše. Pokud jsou správně skladována po celou dobu, vydrží mnohem déle. Pitelná zůstává i několik měsíců poté, je však třeba počítat se změnami kávy, které se projevují již na její přípravě. Například u espressa, připraveného ze starší kávy, se téměř nevytvoří crema a chuťově může působit mírně dřevitě a trpce.
Skladovat nejlépe v původním obalu
Všimli jste si někdy, že každý větší sáček kávy disponuje malým kulatým ventilkem? Není to náhoda. Kávová zrnka se nejčastěji balí do těchto speciálních obalů. Ventil totiž zajistí, že se jednak vypaří plynné složky po pražení (především již zmíněný oxid uhličitý), ale zároveň znepřístupní vzniknutí kyslíku. Kyslík je pro kávu nepřítel a zrnka při styku s ním oxidují, tedy rychleji stárnou a ztrácí svou křehkost a charakteristickou chuť.
Sáček na 250 g kávy s ventilkem na zadní straně.
Naše sáčky jsou tímto ventilem opatřeny a plníme je pouze čerstvě praženou kávou. Díky tomu je káva izolovaná od okolí a dokud není sáček otevřen, nemůže se ji po delší dobu nic špatného stát. Někteří lidé mají tendenci sáček doma ihned otevřít a přesypat zrnka do oblíbené skleněné, špatně uzavíratelné dózy, aby jim v kuchyni hezky vynikly. Bohužel tímto se akorát docílí toho, že pokud se káva do několika dní (maximálně týdnů) nespotřebuje, bude konzument ve výsledku zklamaný. Nejlépe tedy uděláte, když si zrnka ponecháte co nejdéle v původním obalu a po jeho otevření je buď opět důkladně uzavřete (my k tomu máme na obalech speciální zipper) nebo přesypete do vakuové dózy. Také nezapomeňte kávu skladovat na suchém a spíše chladném místě.
Pokud se u vás doma káva rychleji "točí", můžete využít i naše vratné obaly na 250 g nebo 1 kg kávy. Obaly jsou vhodnou alternativou sáčku, především z hlediska šetření životního prostředí - místo jednorázového sáčku si pořídíte obal a můžete ho pravidelně nechávat doplňovat našimi čerstvě praženými kávovými zrnky. Tento obal však není plně vakuově chráněn, proto by se káva měla spotřebovat ideálně do měsíce od pražení.
Vakuové dózy
Tato vychytávka se za poslední roky stala velmi oblíbenou u konzumentů výběrových káv. Především se hodí v případech, kdy se koupí větší množství kávy v obalu, který není znovu uzavíratelný a je potřeba alespoň část uskladnit. Vakuová dóza funguje na principu vytlačování vzduchu při jejím uzavření, čímž se uvnitř vytvoří něco jako vakuum (ačkoli veškerý kyslík, především mezi nasypanými zrnky, nelze tímto způsobem zcela odstranit). Kromě této výhody jsou navíc mnohdy příjemnou alternativou obalu například pro uskladnění oblíbené kávy, kterou si chcete schovat „na horší časy“, nebo jako pěkný doplněk do kuchyně.
Mletí kávy nechte na poslední chvíli
Existuje několik důvodů, proč si zákazníci nechávají namlít celý balíček kávy přímo u prodejce, ale nejčastější je, že nevlastní mlýnek na kávu. Pro každého, kdo si chce užít celý rituál přípravy kávy a následně její perfektní chuti, doporučujeme si mlýnek pořídit nebo si alespoň nechat předem namlít pouze tolik kávy, kolik do několika hodin spotřebujete.
Ptáte se, co je špatného na předem namleté kávě? Tak, jak bylo na začátku tohoto článku popsáno, že kávová zrnka degradují za přístupu kyslíku, totéž se děje i s namletou variantou. Ovšem zde to má kyslík ještě o něco jednodušší – zrnka jsou nyní rozemleta na menší kousky, a tak je daleko snazší proniknout i do těch nejmenších částic. Čím více menších částic, tím rychleji se z kávy vytrácí její charakteristické aroma a v neposlední řadě chuťový zážitek. Po několika dnech od namletí se šálek z takové kávy může zdát méně výrazný, mdlý, mnohdy až nepříjemně prašný. Obzvlášť u káv, které disponují výrazně ovocným profilem, je velká škoda se o takový požitek ochudit předčasným namletím.
Dnes již existuje mnoho domácích i cestovních modelů mlýnků, ručních i elektrických. Zkrátka kdo si chce svou kávu naplno užít a rád do toho zainvestuje, výběr je opravdu široký. V naší nabídce naleznete mlýnky pro domácí použití například od značek Timemore, Hario či Eureka (více ZDE).
Jak skladovat a připravit kávu na cestách
Cestování je fantastické o to víc, když si ho zpříjemníte šálkem oblíbené kávy. Takové popíjení na vrcholu hory nebo na chatě hluboko v lese má své neodmyslitelné kouzlo. Pokud zrovna něco takového plánujete, ale nevíte si rady, jak si kávu na cestu zabalit a na místě připravit, zde naleznete pár tipů.
Již několikrát zde bylo zmíněno, že pokud nemáte jinou možnost, je nejlepším řešením skladování uchovat kávová zrnka ve stejném sáčku, ve kterém byla zakoupena. Totéž platí i pro cestování. Navíc sáček se snadno přibalí do batohu a po jeho vyprázdnění ho jednoduše vyhodíte do správného kontejneru.
A co příprava? Ať už budete pochodovat po hřebenech beskydských hor nebo se kochat skandinávskými jezery, stačí si zabalit pár nezbytností a dokonalou kávu si připravíte při pauze na svačinu. Pro začátek to chce kvalitní termosku, která se vám nevylije, ani nerozbije, i kdyby se vám krásou přírody podlomila kolena. Tady se nabízí ta jednodušší varianta, že si kávu připravíte s sebou ještě před tím, než se na cestu vydáte. Druhou možností je nalít do termosky pouze horkou vodu, přibalit oblíbený plecháček, sáček s kávou a cestovní verzi AeroPressu Go a kávu si připravit čerstvou až na místě. Pro největší fajnšmekry ještě doporučujeme ruční mlýnek, abyste kávu nemuseli předem mlít na horské chatě.
Nehledě na to, že taková pauza se může trochu protáhnout, rozhodně tento zážitek potěší jak vaše chuťové pohárky, tak vyzdobí vaši mobilní galerii (a následně instagramový účet) několika netradičními kávovými fotografiemi.
Káva s takovým výhledem? Tomu říkáme paráda. Fotku z cesty po Kanadě nám zaslala Edita a my moc děkujeme!