Soutěžní Kolumbie Oscar Hernandéz
Kód: 1843/100Detailní popis produktu
Soutěžní Kolumbie Oscar Hernandéz
Chuťový profil: passionfruit, mango, skořice a kešu
Oblast: Huila
Farma: Los Nogales
Farmář: Oscar Hernandéz
Odrůda: 100% arabica Castillo Naranjo
Zpracování kávy: promyté s dvojitou fermentací
Nadmořská výška: 1 650 m.n.m.
Sklizeň: listopad - prosinec 2023
Barista roku 2024
Baristka a provozní jedné z našich poboček Dos Mundos, Vendula Vacková, se na jaře zúčastnila soutěže Barista roku 2024 s kávou, která vyniká zajímavým chuťovým profilem a bohatým příběhem o farmě Los Nogales. Přestože se jí nepodařilo postoupit do dalšího kola, tato příležitost pro ni znamenala další významný krok v její baristické kariéře. Soutěž jí poskytla jedinečnou příležitost sdílet svou vášeň pro kávu a získat cenné zpětné vazby od odborníků v oboru. Vendula tuto zkušenost vnímá jako velké obohacení, které jí napomůže v dalším profesním růstu a rozvoji jejích baristických dovedností.
O farmě
Finca Los Nogales je rodinná farma, nebo spíše firma, která kombinuje tradice s inovacemi. Najdete ji v osadě El Diamante, kousek od městečka Bruselas v jižní části departamentu Huila.
Tři pilíře přístupu Fincy Los Nogales
- Terroir – půda nám dává život a dává jej také kávovníkům, které na ni rostou. Pokud budeme půdu akorát vykořisťovat a nebudeme se o ni starat, nebudeme mít brzy kde kávu pěstovat. Na rozdíl od intenzivního zemědělství a běžného přístupu k hnojení, přemýšlí celý tým Los Nogales o dlouhodobé udržitelnosti. Méně intenzivní, ale také méně koncentrované a komplexnější pěstování dlouhodobě však zajišťuje, že na stejné půdě budou moci pěstovat kávu také další generace.
- Genetika – druhou důležitou ingrediencí v produkci kávy je genetický materiál. Tedy odrůdy, se kterými se rozhodnete pracovat. Na farmě Los Nogales najdete tradiční původní odrůdy arabiky, které se v Kolumbii pěstovali už od 18. století jako je Týpica, novější odolnější odrůdy jako jsou Castillo nebo Colombia, ale také exotické odrůdy dovezené z jiných zemí a kontinentů jako je Gesha nebo Sudan Rume.
- Věda a vášeň – v Los Nogales sází na inovace. Na to, že kávový svět se neustále vyvíjí a jeho propojení s vědeckými poznatky je čím dál větší samozřejmostí nebo spíše nutností. V týmu proto Oscar využívá zkušenosti biochemiků, zemědělských inženýrů, mikrobiologů, ale také zkušenosti účetních a on sám je velmi schopný manažer. Vášeň pro to, co dělají nechybí nikomu, táhnou za jeden provaz a pokud mají mezi sebou nějaké rozdílné názory, berou je jako přínos.
Odrůda Castillo Naranjo
Odrůda vznikla jako hybrid odrůdy Caturra v Kolumbii v 70. letech 20. století. Dnes se kávovníky této odrůdy pěstují po boku Caturry a dalších odrůd, díky čemuž není třeba tyto kávové plantáže do značné míry jakkoliv chemicky ošetřovat. Nejdříve se sklidí pouze jen zralé kávové třešně a poté následuje v promývací stanici čištění a dezinfekce vodou a také zde probíhá tepelný šok, který rozkládá cukry a pasterizuje zrna pro lepší chuť. Kávové třešně se dále odslupkují a zrna se dvakrát fermentují, přičemž každá fermentace probíhala za pomoci jiných bakterií po dobu 80 hodin.Následně se káva sušila 28 dní na afrických postelích pro konzervaci chuti. Nakonec byla zrna uložena do pivních sudů, což kávě přidalo komplexní chuťový detail.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Káva |
---|---|
Typ přípravy: | Espresso |
Země původu: | Kolumbie |